groen = lekker luisteren op Spotify!

 

= koppeling naar iTunes

 

2010, wie niet weg is, is gezien!

Follow me on Spotify 

Amstelveen, 31 december 2010.

Waarde Muziekvrienden,

Daar zijn we weer op de valreep van het jaar der sociale media: iTunes, iPhone, iPad, iFacebook, iTwitter, iLinkedin, iSpotify, kortom: iK!

Jaap 2010

De latest voor mij zijn Spotify en de iPad. Ken je dat gevoel, dat je ineens op zondagmiddag om 16:13 uur dringend de behoefte krijgt die ene LP van George Duke uit 1975 The aura will prevail even te horen, maar je oude Thorens draaitafel staat afgekoppeld achterin een schuifkast onder het schuine dak en je bent vervolgens zeker tot 16:53 uur bezig om hem tevoorschijn te halen en aan te sluiten en dan staat daar uiteindelijk een draaitafel midden in de kamer op de grond met daarop een krakende LP uit 1975 en na één kant weet je het wel weer en dan alles weer achterstevoren terug, of je laat die draaitafel vervolgens drie maanden ongebruikt in de weg op de grond staan met nog steeds die ene LP er op. Dat gevoel, daarvoor is er Spotify. Als je daar dan die ene LP zonder mankeren vindt en even lekker beluistert en denkt: Ten Years After of Deodato of Red Baron of Ben Webster of Walking on Sunset of Walk on the wild side of Yes of Abraxas of Return to forever … en dat je dan schrikt, want shit je hebt toch al die LP’s ooit naar de fancy fair van de school van je kinderen gebracht en nu kun je die oude zooi niet meer horen … dan vrienden, dan is er S P O T I F Y !

Ja en die iPad, als ik overvallen wordt door dat zondagmiddaggevoel kan ik daar met mijn iPad overal waar ik op dat moment ben onmiddellijk aan toegeven.

En het vrijdagochtendgevoel, kennen jullie dat ook? Dat je in de Kunstbijlage van de Volkskrant (die o.l.v. huisgenoot P. Remarque aan een lekkere revival bezig is) de recensie leest van het Belgische rocktrio Triggerfinger en van een CD van jazztrompettist Rob van de Wouw en dat je die stante pede even via Spotify op je iPhone opzoekt, playlistje van maakt en dan in de auto naar Haarlem lekker even die muziek scant. En als je dan in die schatkamers op een schat stuit, dan toch maar even downloaden via iTunes en op de iPod met die muziek, want dan ben je echt heer en meester en dan maar draaien en als je het dan echt veel draait dan kan het gebeuren dat de muziek in onderstaande lijstjes terecht komt:

* De tien van 2010

* Gewoon lekkere nummers 2010

* Over de doden niets dan goeds!

Alles is te vinden/downloaden op iTunes c.q. Spotify!

De tien van 2010

1. Tod Sickafoose - Tiny Resistors

Todd Sickafoose speelde dit jaar op NSJ en is voor mij de absolute topper van 2010 met zijn Tiny Resistors. Helaas is Todd (nog) niet te vinden op Spotify, de enige min tot nu toe (en Zappa natuurlijk, maar dat is de Weduwe!), maar als je zoekt op Todd Sickafoose in Spotify kom je dus op de meest fantastische andere muzikanten die ik nog niet kende, maar daarover later in januari meer. Ook op Youtube blinkt Tod niet uit met strakke filmpjes, dus daarom hier toch een enkele mp3 opgenomen voor een goed beeld. Todd is gelukkig wel te downloaden van iTunes. Bassist/componist Todd Sickafoose beweegt zich op het grensvlak van jazz en pop met heel afwisselende nummers voor een middelgroot ensemble met e-gitaren, blazers en mallets.

 

2. Tom Zé - Studies of Tom Zé: Explaining things so I can confuse you

Studies of Tom Zé is een schitterende compilatiebox samengesteld door Talkin Head David Byrne. Als Lénine de Frank Zappa van Brazilië is, dan is Tom Zé (74!) de Captain Beefheart/Tom Waits van Brazilië. Tom is dus met de meest prachtige clips te vinden op Youtube en ook hier van deze door mij veel te laat ontdekte held een enkele mp3 opgenomen voor het goede beeld van deze box. Let even op de hele bijzondere pianobegeleiding.

 

3. The New Earth Group - Eurafricabia

Dutch Delight. Heerlijk uitgesponnen jazzrock die doet denken aan het begin van de jazzrock periode van Zappa en dan alleen de gitaarsolo's (dit zal niet voor iedereen een aanbeveling zijn, maar toch maar even luisteren ...).

 

4. Portugal. The Man - The Satanic Satanist

Ja wat moeten we nou met deze band uit Alaska (!), heerlijk geluid (geeft mij connotaties met een open auto in de zon en lekker ontspannen vakantievieren), maar als je echt goed gaat kijken en luisteren is het zo koud als het ijs en de sneeuw van Alaska. Het is een nieuw geluid dat niet direct ergens op voortborduurt, misschien ontstaan uit de isolatie van Alaska.

 

5. Anne Guus Teerhuis Trio - Tarhouse Tales

Nederland barst op het moment van het jongen muziek talent, ook op het terrein van de jazz (zie mijn mijn playlist Dutch Jazz op Spotify). Wat vooral opvalt is de enorme technische bagage van veel jonge muzikanten. Het gevaar is dat ze blijven hangen in het etaleren van die technische bagage, maar luister eens naar dit trio en hoor hoe er op hoog niveau wordt samen gespeeld en met ideeën wordt geïmproviseerd.

 

6. Lilian Hak - Old Powder, New Guns

We blijven even in NL, want niet alleen in de jazz, maar ook elders barst het hier van het talent (zou dat soms komen door het goede culturele klimaat in dit land Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra?). Lilian Hak dan met haar Old Powder, New Guns. Het procedé en de gesampelde stijl doen denken aan oude held Steroid Maximus.

 

7. Clutchy Hopkins - The Story Teller

Who the hell is Clutchy Hopkins? Daar heeft hij zelf op internet een gimmick van gemaakt. Wikipedia zegt over hem: "Clutchy Hopkins is purportedly a multi-instrumentalist musician based out of California. His existence has not yet been fully verified, though he is widely believed to be a pseudonym for one of several popular DJs. The true identity of the person (or people) behind the music is not publicly known." Maar leuke muziek is het wel.

 

8. Phronesis - Green Delay

Ontdekt via zo'n lijstje van "kopers van dit kochten ook dat". Een van de mooiste features van de nieuwe techniek en een heerlijk instrument in iTunes in de everlasting quest naar nieuwe muziek. Zo kwam ik er op deze manier zelfs achter dat ik de afgelopen jaren ineens helemaal in de jazz pianotrio's ben, zoals daar zijn rond de pianisten John Escreet, Esbjörn Svensson, Neil Cowely, Brad Mehldau, Jason Moran, The Bad Plus, Nik Bärtsch, Aaron Park en in NL dus Anne Guus Teerhuis, Jeroen van Vliet en Michiel Borstlap. En hier dus nu Phronesis erbij aan deze boom.

 

9. Solex, Cristina Martinez & Jon Spencer - Amsterdam throwdown King Street showdown

Had ik de afgelopen jaren onze Amsterdamse Solex (solo-artieste Elisabeth Esselink) al eens genoemd? Voorwaar een origineel talent dat in een geweldig transatlantisch digitaal samenwerkingsproject met de in New York wonende musici Cristina Martinez en Jon Spencer (van Jon Spencer's Blues Explosion) een heerlijk album heeft gebakken. Dit is wel echt achter de computers gemaakt met de vraag of het levend te doen is.

 

10. Jef Neve Trio - Imaginary Road

Jef is een jonge Belgische jazzpianist (ook daar al) en hij is net als ik een grote fan van pianist Brad Mehldau en dat kun je horen ook. Sommige mensen zouden hem een epigoon kunnen noemen, maar ik vind dat helemaal niet erg. Goede epigonen maken gewoon nog meer van de muziek van de helden.

 

 

Gewoon lekkere nummers

1. Paradise Blues - Eels

Al sinds ons gezamenlijke kandidaatsfeest in 1980 geven mijn Amice Neefje Ferdinand Grapperhaus en ik elkaar ieder jaar "het beste album van het jaar". In 1996 kreeg ik van hem Beautiful Freaks van Eels, voorwaar een absolute topper en in de jaren daarna heb ik veel van Eels aangeschaft. Toch is het bij veel-produceerders helaas zo, dat ze zich op een gegeven moment onvoldoende vernieuwen om de aandacht helemaal vast te houden. Maar dat wil niet zeggen dat ze dan niet gewoon lekkere nummers blijven maken ...

 

2. Repo Man - Ray LaMontagne

In 2006 was Ray LaMontagne met Til the sun turns black de favoriet van Ferdinand. En kijk eens wat Ray dit jaar maakte voor zijn nieuwe album God Willin' & the Creek Don't Rise. Een heerlijke funky nummer.

 

3. One-armed Bandit - Jaga Jazzist

Een van de mooie dingen van veel van de aanwezigen op de lijstjes van dit jaar is dat ze het gewoon allemaal met levende muzikanten levend spelen op een podium, dus geen overgeproduceerde onmogelijke muziek uit sequencers en ritmedoosjes. Zo ook onze vrienden van Jaga Jazzist, die ik ook al weer een paar jaar volg. Persoonlijk houd ik dus erg veel van marimba's en vibraphones, de zogenaamde mallets.

 

4. Come Together - Quatuor Ébène

Ik had ze in het najaar van 2010 in de Kleine Zaal van de Philharmonie in Haarlem. Waarschijnlijk voor het laatst, want inmiddels niet meer te betalen, maar wat een toppers dit strijkkwartet!

 

5. Duet - Gonjasufi

Gewoon gevonden via een recensie in een papieren krant (ja dat bestaat ook nog en zie ik nog even niet helemaal verdwijnen, want wat is die krant toch lekker bij het ontbijt en op vakantie in de zon). Ook weer een op internet mysterieus raadsel.

 

6. Let's write a book - Field Music

Er zijn de laatste tijd erg veel bandjes waar de heren recensenten himmelhoch enzo over zijn, maar waar ik dan even geen pap van kan koken. Ik denk dan aan clubs als Vampire Weekend, TV on the Radio, The National, Caribou, etc. Field Music beweegt zich pop het randje van de pap, maar dit nummer is toch wel erg mooi!

 

7. Come Alive (War of the Roses) - Janelle Monae

Janelle Monae was de midyeartip van mijn Amice Neefje en dit is het beste nummer van haar album The ArchAndroid dat zelfs door mijn oudste zoon wordt gewaardeerd. Kijk ook even naar The making off ...

 

 

 

 

Over de doden niets dan goeds ...!

Tot slot zijn ons ook dit jaar weer helden ontvallen, de spoeling wordt steeds dunner. Gelukkig staan er ondanks de straffe culturele tegenwind nog steed nieuwe helden op. Creativiteit overwint altijd!

 

 

 

Need iSay more?

T e r u g (richting huis)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OK vrienden k(l)ikken maar!

 

Playlist op Spotify =